Esta información no está disponible en castellano.

Toda la actualidad

El documental català, el gran protagonista del DocsBarcelona 2024

L’Acadèmia hi organitza una xerrada sobre la prevenció de l’assetjament als festivals de cinema

El Festival DocsBarcelona presenta la seva 27a edició amb una programació documental de 40 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es projectaran del 2 al 12 de maig al CCCB i els Cinemes Renoir Floridablanca. Aquest any, sota eixos temàtics com el colonialisme o la intel·ligència artificial, el festival compta amb una forta presència catalana en la Secció Oficial i en la nova secció competitiva Docs & Cat, amb un total de dotze títols. “Són documentals que ens demostren que el talent local continua viu i poderós”, va declarar Anna Petrus, directora artística de la iniciativa. 

Dins les activitats professionals, l’Acadèmia del Cinema Català, organitza la taula titulada Els festivals de cinema catalans estan preparats per a la prevenció de violències masclistes? Hi participaran Daniela Fuentes, periodista, gestora, investigadora cultural i ex coordinadora de la xarxa de festivals xilens; Amaia Serrulla, del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià; Amaya I. Díez, consultora a l’observatori de violències masclistes Noctámbul@s; i Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català. La conversa estarà moderada per Guim Bonaventura i Bou, de Catalunya Film Festivals. 

Pel que fa a la programació, dins de la Secció Oficial, Docs&Pearls, competeixen tres llargmetratges catalans que, recentment, van tenir la seva premier mundial a festivals internacionals de tot el món: Diari de la meva sextorsió, segona pel·lícula de la cineasta Patricia Franquesa, i que va estrenar-se al South by Southwest (SXSW); Hágase su voluntad, d’Adrian Silvestre, estrenada al Festival de Thessaloniki; i Balomania, l’òpera prima de Sissel Morell Dargi, l’estrena de la qual va tenir lloc al Festival de Cinema Documental de Copenhaguen (CPH:DOX). 

Així mateix, Docs&Cat recull nou títols de producció catalana: Casa Reynal, de Laia Manresa, produït per l’acadèmica Sandra Forn; Respira, mama, de Meri Collazos, produït per l’acadèmica Alba Sotorra; Unbound, de John English i Tom Garner; i Un estel fugaç, d’Ignasi Guerrero i Arturo Mendiz. D’altra banda, la secció rep dos títols premiats al Festival de Màlaga: Binu, història de dues estrelles, de Guillem Cabra i Mar Caplés, i Pepi Fandango, de l’acadèmica Lucija Stojevic, guardonada als X Premis gaudí per La Chana. Finalment, la llista es completa amb The Click Trap, de Peter Porta; Science Fiction, de Francisco Forbes i Ferran Romeu; i Burden, de Miguel Eek. 

D’altra banda, Searching for Nika, del cineasta Stanislav Kapralov, es projectarà al Docs&Love, una nova secció temàtica que aprofundeix en les diverses expressions i formes de l’amor.

Quant a les Sessions Especials, es presentarà La fugida, de Josep Morell, Guillem Sánchez i Marc Martínez Sarrado; i La victòria del derbi, de Joan Camp Fontcuberta, Francesc Canosa i Magda Gregori.

Finalment, la secció del Doc-U, espai dedicat a mostrar les obres del talent documental dels centres d’estudi de cinema espanyol, està enfilada per cinc títols procedents de diverses universitats catalanes.


Consulta tota la programació aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat